Promotionele producten: wat is wat?

Promotionele producten: wat is wat?

11 maart 2019 Optimalisatie 0
business

Bijna elke ondernemer wil wel eens opvallen en gebruikt dan promotionele producten. Maar wat gebruik je nou preciés? Bedrukte geschenken zijn onderverdeeld in 3 soorten: we hebben giveaways, relatiegeschenken en premiums. Het is handig om precies te weten welk soort je hebt of wilt. Dan kun je eenvoudiger en specifieker zoeken. Plus, je komt nog deskundiger over op je klanten of collega’s. Duidelijk is dat ze allemaal eenzelfde doel hebben: promotie van een product, dienst of merk.

Giveaways

Promotie doe je wanneer je iets nieuws of iets bestaands onder de aandacht brengt met als doel de omzet te verhogen. Echter, reclame is iets anders: reclame is puur het bekendmaken van de promotie. Een promotioneel product kan de naam ‘giveaway’ dragen. Bedrijven geven in dit geval vaak kleine ‘weggevertjes’ weg. Ze laten bijvoorbeeld sleutelhangers bedrukken of laten keycords bedrukken met hun logo. Aan giveaways zitten vrijwel nooit acties verbonden. Ze worden ‘zomaar’ weggegeven met als doel de naamsbekendheid te vergroten. Giveaways zijn vaak heel praktische spulletjes. Neem bijvoorbeeld pennen. Een kleinigheidje, maar iets wat altijd wel van pas komt. Ze worden in de B2B-wereld veel weggegeven, bijvoorbeeld op beurzen. Maar ook op festivals of gewoon in de stad.

Relatiegeschenken en premiums

Dan heb je ook nog relatiegeschenken. Dat kan, net als een giveaway, een kleinigheidje zijn zoals een pen, keycord of sleutelhanger, maar ook iets groters. Denk daarbij aan een powerbank of een keukenschort. Deze geschenken zijn vooral bedoeld om waardering te uiten. Waardering vanuit het bedrijf naar een klant, leverancier of eigen personeel. Ook voor bijvoorbeeld jubilea of een afscheid worden relatiegeschenken ingezet. Ten slotte zijn er ook nog premiums. Wie op zoek is naar bedrukte producten om bij een actie weg te geven, kan het beste zoeken op premiums. Wanneer je bijvoorbeeld bij aankoop van 2 flessen shampoo een mok krijgt, is zo’n mok een premium. Dit product hoeft overigens niet per se bedrukt te zijn.