Een eigen huis, wat komt daar allemaal bij kijken?

Een eigen huis, wat komt daar allemaal bij kijken?

28 januari 2019 SEO 0

Na jarenlang heel leuk in een studentenhuisje te hebben gewoond, ben ik klaar voor een eigen woning. Ik ga mijn studievriendinnetjes, waarmee ik inmiddels 6 jaar heb gewoond, immens missen. Maar toch is het tijd. Tijd voor mijn eigen plekje, tijd voor meer eigen verantwoordelijkheid en tijd voor een huisdier. Want ja, die hoort er ook bij vind ik!

De zoektocht

Het eerste waarmee het begint is natuurlijk de zoektocht. En je moet bedenken of je een huisje wil kopen of huren. Omdat kopen in Amsterdam bijna onmogelijk is, behalve als je een mega erfenis hebt, ging ik voor een huurhuis. De zoektocht naar een huisje verliep bij mij eigenlijk vrij soepel, maar ik heb ook wel veel andere verhalen gehoord. Wat denk ik het belangrijkste is, is dat je een goed beeld hebt van wat de eisen zijn voor een eigen huisje. Bijvoorbeeld de buurt, gemeubileerd of niet, een leuke huisbaas, een tuin, noem maar op.

Een eigen plekje

Wat het fijne is aan je eigen plekje, is dat je het helemaal kan inrichten zoals jij dat wil. Tenzij je een gemeubileerd appartement kiest natuurlijk, maar ik wist van tevoren dat ik dit niet wilde. Ik wilde de inrichting allemaal zelf doen. Toch viel het soms ook wel een beetje tegen. Er zijn heel veel dingen waar je vergeet rekening mee te houden, zo moest ik bijvoorbeeld nog een cv ketel hebben. Google maar eens op ‘kosten cv ketel installeren’, en je komt er al gauw achter waarom dit tegenviel. Een cv ketel is namelijk hartstikke duur! Gelukkig gaat zo’n ding ook wel een tijdje mee…

Mijn favoriete deel

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij een ongemeubileerd appartement. En dan ligt het ook nog aan de staat waarin het is. Is het helemaal leeg? Of zit er bijvoorbeeld wel al een wc en badkamer in? Toch wil ik jullie liever niet lastigvallen met alle ins en outs van mijn verhuizing, maar vertel ik jullie liever over mijn favoriete deel hiervan. Dit was namelijk, zoals ik eerder al zei, een huisdier. In mijn studentenhuisje was het absoluut niet mogelijk om een huisdier te nemen, maar als je je eigen huis hebt dan is deze mogelijkheid ineens aanwezig. Ook had ik vroeger bij mijn ouders altijd katjes en weet ik hoe gezellig dit is als je alleen thuis bent. Inmiddels heb ik een kitten uitgezocht en kan ik niet wachten tot ze oud genoeg is om in mijn huisje te trekken. Ook hier komen natuurlijk kosten bij kijken dus denk daar wel aan. Maar ze is het absoluut waard!

Een gouden tip

Een laatste advies van mij, voor als je een eigen huisje gaat kopen/huren, is dat niets loopt zoals je hebt gepland. Hou dus niet vast aan de datum dat de verbouwing klaar is, of de kosten die bij je nieuwe huisje komen kijken, maar reken erop dat er veel meer bij komt kijken dan je had verwacht. Ondanks dat is een eigen huisje wel heel leuk, dus focus op de leuke dingen en alles komt goed.